Minimalizovali sme chybovosť v tlačiarni

Konštantná a optimálna vlhkosť je dôležitým faktorom pre vysokú kvalitu tlače a hladkého výrobného procesu. Zvlášť v zimných mesiacoch, kedy vlhkosť klesne v tlačiarňach na kritické hodnoty a môže tak mať negatívne dôsledky ako: zmena predvoleného formátu, statické výboje, obmedzená výroba alebo v najhoršom stave sa výrobný proces úplne zastaví.

Prečo je zvlhčovanie dôležité

V tlačiarni a pri spracovaní papiera vlhkosť hrá veľkú rolu, hlavne kvôli citlivosti veľkých rol papiera. Jemné papierová vlákna sú veľmi citlivé na príliš vysoké alebo príliš nízku vlhkosť. Výsledné zmeny povrchu pri automatickom spracovaní na výrobných linkách môže mať za dôsledok zmenu rozmerov a následne zastavanie výrobnej linky. Ale nielen hrúbka a kvalita spracovávaného materiálu môže súvisieť so zastavením výroby, ale aj nízka úroveň vlhkosti spôsobuje že vlákna sú krehké a popraskané, to spôsobuje materiálne škody a stratu času, ktorý nakoniec ovplyvňuje ziskovosť.

Vo všeobecnosti pri manipulácia s papierom pravidlom je, že pri vyššej vlhkosti, papier je menej citlivé a preto proces spracovania môže prebiehať rýchlejšie. Dva ďalšie hlavné dôvody, prečo by ste mali nainštalovať zariadenie na reguláciu vlhkosti sú lepšie výsledky a vyhnete sa statickej elektriny – pomocou zvlhčovačov môže byť zaručená vyššia kvalitu a hladký výrobný proces.

Papier je prírodný hygroskopický materiál, čo znamená, že je veľmi citlivý na relatívnu vlhkosť (RH). Pre optimálnu tlač a skladovacie podmienky sa upravuje vlhkosť medzi 50 a 60% RH.

Vlhkosť vzduchu je nízka, a to najmä počas chladnejších období, teplo, ktoré stroje vytvárajú a ohrievanie vzduchu môže vysušiť vzduch.

Suchý vzduch čerpá vlhkosť z povrchu papiera, vonkajšie vrstvy papiera sa tak zmenšujú, pričom pôvodný obsah vlhkosti vo vnútorných vrstvách sa nezmení, čo spôsobuje, že sa hrany scvrknú a papier sa zvlní.

Veľkosť papiera sa zmení so zmenami vlhkosti. To môže mať za následok skreslenie farieb. Tlačové chyby sú pravdepodobnejšie, ak dva alebo viac farbenia papiera prebiehajú a zmena veľkosti môže viesť k problémom v tlači, bez ohľadu na to, aké malé sú tieto zmeny papiera.

Pri relatívnej vlhkosti pod 40% RH, môže dôjsť k zvýšeniu elektrostatiky. Dôsledkom toho sú zlepené listy papiera, zaseknuté listy, ktoré neležia presne na sebe, alebo sa neukladajú správne keď prídu z tlače.

Ak skladovacie priestory novinovej tlačiarne, ktoré pracujú s veľkými listami papiera, nie sú správne zvlhčované môžu roly papiera vyschnúť. Keď berieme do úvahy že papier je spracovaný rýchlo, môže dôjsť k tomu že okraje papiera budú suché, na rozdiel od stredu papiera, kde okraje sú veľmi citlivé a najčastejšie spôsobujú poruchy.

 

 

Aké výhody prináša pre tlačiarne:

  1. Vyššia rýchlosť výroby
  2. Žiadne pokrčenie papiera
  3. Žiadna elektrostatika v priestoroch
  4. Menej prachu
  5. Menej odpadu
  6. Konzistentná kvalita
  7. Komfortná vnútorná klíma
  8. Menej zdravotných problémov
načítať viac
V prípade ak Vás zaujíma ako viete šetriť pomocou našich systémov, tak nás neváhajte kontaktovať
Kontaktovať

Používaním stránok prevádzkovaných spoločnosťou Sanfog súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.

Súhlasím
Viac info