Aby drevo nepraskalo, alebo ako pomocou zvlhčovania viete ušetriť

Aby drevo bolo dokonalé
Prírodné materiály, ako sú drevo potrebujú stálu vlhkosť, aby sa zabezpečilo dokonalé spracovanie. V prípade, keď drevo nemá dostatok vlhkosti, môže sa stať že drevo začne praskať. Konštantná, optimálna vlhkosť zabraňuje poškodeniu štruktúry dreva, čo sa zabezpečuje zvlhčovacím zariadením Príliš vlhké drevo napučí, sušené drevo sa pritiahne. Zmeny rozmerov, však, nie sú jednotné vo všetkých smeroch: Drevo sa zväčší alebo zmenší viac tangenciálne ako radiálne. Tieto nerovné rozmerové zmeny vedú k zmenám obsahu vody a k deformáciám a prasklinám.

Prečo je zvlhčovanie dôležité

• Ak je vzduch príliš suchý, dáva drevo vlastnú vlhkosť vzduchu, zvlášť počas vykurovacej sezóny znížením vlhkosti na menej ako 40% relatívnej vlhkosti vzduchu, je akútne nebezpečenstvo poškodenia dreva, a to ako pri skladovaní, tak aj pri každom stupni spracovania.

• Použitie vo vode rozpustných farieb vyžaduje dostatočne konštantnú okolitú vlhkosť, aby sa zabránilo problémom s priľnavosťou.

• V prípade ak drevo nedostane priamu vlhkosť (napr. dážď) zodpovedá jeho obsah vlhkosti okolitému vzduchu. Na účely obrábania je ideálna vlhkosť dreva medzi 9 a 12%. Tieto hodnoty zodpovedajú obsahu vlhkosti medzi 50 a 60% relatívnej vlhkosti vzduchu, a tým vytvorajú rovnováhu medzi vlhkosťou vzduchu, a dreva.

• Priestory, v ktorých je sušené drevo uložené alebo kde je manipulácia s drevom by mala byť tiež zvlhčovaná – aspoň v zime proti kolísaniu vlhkosti a aby sa zabránilo poškodeniu dreva.

• Nerovnomerná vlhkosť môže spôsobovať zmeny v rozmeroch a väčšie narušenie dreva, takysto môže dôjsť k deformácii a pri zmene obsahu vody drevo aj praskne.

Znižovanie prašnosti je jeden z hlavných dôvodov, prečo zvlhčovanie takú veľkú popularitu v drevárskom priemysle. Ďalšou veľkou výhodou je to, že zvlhčovač, ktorý používa rozprašovanú vodu môže byť prevádzkovaný za zlomok nákladov v porovnaní s inými zvlhčovačmi vzduchu.

Dôležité informácie o zvlhčovaní


Drevo je prírodný zdroj a obsahuje vodu, preto jeho tvar, farba a hmotnosť vždy úzko súvisí s prostredím. Vo vlhkom lese drevo je vystavené ideálnym podmienky – v stolárstve alebo piliarskych prevádzkach často prevažujú veľmi “neprirodzené” klimatické podmienky. Ak vzduch je príliš suchý, zakrúti sa drevo, rovnako ako v prípade ak vlhkosť pridávame nepravidelne. Ak nie sú zabezpečené optimálne skladovacie podmienky, môžu sa dyhy narušiť alebo dokonca zlomiť. Iba pri konštantnej vlhkosti 50 až 60%RH drevo dostane svoje pozitívne vlastnosti, zostáva v jeho tvare a je ľahko spracovateľné. S profesionálne nainštalovaným zvlhčovacím zariadením môže byť účinne zabránené praskaniam, deformáciám dreva, čo znižuje zbytočné spotreby materiálu, a tým aj znižuje ťažkosti so spracovaním. Úpravou vlhkosti môže aktívne zlepšovať svoju výrobu, znížiť náklady a zabezpečiť tak konkurencieschopnosť Vašej firmy. Rýchla návratnosť zvlhčovacieho zariadenia.

načítať viac
V prípade ak Vás zaujíma ako viete šetriť pomocou našich systémov, tak nás neváhajte kontaktovať
Kontaktovať

Používaním stránok prevádzkovaných spoločnosťou Sanfog súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.

Súhlasím
Viac info