Porovnanie adiabatického chladenia s klimatizačnými jednotkami

Chladenie ako také, je častým problémom nie len vo výrobe, ale aj v reštauráciách či domácnostiach. Väčšina prevádzok a ľudí automaticky siaha po najrozšírenejších chladiacich systémoch, a to klimatizačných jednotkách. Prinášame vám článok, v ktorý odkrýva nový spôsob chladenia a porovná ho s klimatizáciami v priemyselných priestoroch.

Čo je adiabatické chladenie?

Adiabatické chladenie funguje na princípe rozstrekovania mikrónových častíc vody, ktoré sú  10 – krát menšie ako priemer vlasu. Studená  rozprašovaná voda na seba viaže okolité teplo a v momente sa odparuje. Takýto princíp ochladzovania môžete vidieť vo voľnej prírode, napríklad pri vodopádoch. Trysky na adiabatických systémoch vytvoria okolo seba „hmlu“, vďaka čomu mikrónové kvapky vody dokážu ochladiť priestor za rýchly čas. Ide o metódu bleskového odparovania vody, pričom vodná para dokáže znížiť teplotu o 5 – 8°C bez toho, aby bolo potrebné využiť chemikálie a iné zdraviu škodlivé látky.

Treba si však uvedomiť, že adiabatické chladenie nefunguje ako štandardná klimatizácia, teda nedokážeme na ňom nastaviť presnú teplotu, napríklad 22°C. V porovnaní s klimatizáciou naše systémy nevysušujú vzduch, pretože klimatizácie v podstate fúkajú suchý vzduch určitej teploty.

Najväčšou výhodou adiabatického chladenia v interiéri je, že vzduch nie len ochladí, ale zároveň aj zvlhčí na prirodzené hodnoty. Vďaka tomu sa znižuje prašnosť, zvyšuje sa efektivita práce a udržuje sa zdravé pracovné prostredie pre zamestnancov a stroje bez toho, aby v miestnosti bolo mokro.

Porovnanie energií a nákladov

Pri porovnaní nákladov na chod klimatizácie a adiabatických systémov máme jednoznačného víťaza.  Pri klíme sa pohybuje spotreba elektrickej energie v širšom rozmedzí na úrovni 200-500kW/hod. Adiabatické systémy Sanfog, ktoré sú schopné vychladiť rovnako veľký priestor spotrebujú za rovnaký čas do 5kW/hod. V krátkodobom aj dlhodobom horizonte ide o extrémnu úsporu nákladov na energie.
Čo sa týka počiatočných investícií a ich návratnosti, pri investícii do 70.000 € je ROI alebo návratnosť investície na úrovni 37 mesiacov čo je vynikajúce číslo.

Veľkým rozdielom je aj to, že v adiabatických systémoch sa nevyužívajú žiadne chemické chladivá, vďaka čomu nemôže nastať únik látok, ktoré ničia ozón a tvoria tak skleníkový efekt.

Zvlhčovanie neznamená mokro!

V prvom rade chceme zdôrazniť, že pri chladení vodnou parou nevznikajú na pracovisku vlhké ani mokré miesta. Kvapky vody sú tak malé, že sa bleskovo odparia kým prejdú vzdialenosť maximálne jedného metra. V našich systémoch sú namontované komplexné riadiace systémy, ktoré presne vedia, koľko vody majú dávkovať. Vďaka tomu nehrozí žiadne zamočenie materiálu, ľudí a strojov. Nevzniká tak žiadna kondenzácia vody a korózia. Riadiaci systém prísne sleduje úroveň vlhkosti a okolitú teplotu, takže sa nemôže stať, že systém zvýši vlhkosť na takú úroveň, že by niečo zamočil vodou. Všetky naše zariadenia majú ISO certifikáciu a Sanfog ako jediná firma na Slovensku má ISO certifikáciu aj na proces inštalácie a navrhovania, design, projekciu adiabatických a zvlhčovacích systémov.

Ďalšou veľkou výhodou je, že naše zariadenia dokážu zároveň počas chladenia dezinfikovať celý priestor. Dezinfekcia je na 100 % zdraviu nezávadná a taktiež nezanecháva stopy vlhkosti či mokrosti. Môžete si o nej prečítať v našom ďalšom článku.

načítať viac
V prípade ak Vás zaujíma ako viete šetriť pomocou našich systémov, tak nás neváhajte kontaktovať
Kontaktovať

Používaním stránok prevádzkovaných spoločnosťou Sanfog súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.

Súhlasím
Viac info